Translate

niedziela, 17 stycznia 2016

Zaczynam od poniedziałku!

Wita wszystkich.

     Jak zwykle zaganiana, zaczynają się egzaminy, kolokwia i już na sama myśl mi się nie chce nic. Jak już wspominałam na stronie Facebook'a zaczynam od poniedziałku dietę bez diety.
Jak już niektórzy wiedzą, nie jestem zwolenniczka diet, ciężko mi się do nich przekonać a jak już na jakiejś jestem to ciężko ja utrzymać, zazwyczaj po tygodniu zaczynają się grzeszki, wymówki i ... trzeba zaczynać od nowa, więc rezygnuje.
    Dlatego najlepszym sposobem i przede wszystkim wypróbowanym już wcześniej jest tzw. dieta bez diety, jeśli mogę to tak nazwać. O co chodzi ? Już piszę. Kiedy zmieniłam lekarza, moja nowa Pani doktor stwierdziła, że stosowanie diet i wizyty u dietetyka są zbędne, jeśli nie nauczę się jeść.
Dla mnie był to strzał w dziesiątkę. Nie ukrywajmy, ile z was miało tak, że zaczynało dietę i nie dawało rady, bo była zbyt rygorystyczna bądź zwyczajnie nie dawała efektów? Na pewno wiele jest takich osób.
    Nie jestem znawcą ani nie studiuję kierunków typu dietetyka. Moje wnioski i to, co pisze, są to moje osobiste obserwacje. Metody prób i błędów dały mi możliwość, obserwacji mojego ciała co za tym idzie mogłam lepiej je poznać (choć wciąż mnie zaskakuje). Stosując moje tzw. złote reguły, jestem w stanie doprowadzić mój organizm do stanu, gdzie chodzi jak w zegarku i nie mam większych typowych problemów, dla osób z Hashi.
    W związku z tym, że Lubie mieć porządek zaplanowałam jadłospis dla siebie na 4 tyg. Jest to wyzwanie, bo zazwyczaj nie mam czasu gotować i zwyczajnie nie uważam, że potrafię gotować, ale potrawy są na tyle proste, że powinno mi to ułatwić sprawę (nie ukrywam, że jedno z moich postanowień to nauka gotowania). Poniżej, znajdziecie jadłospis, nie jest on profesjonalnie zaprojektowany, jak już wspominałam, nie jestem dietetykiem, trenerem czy innym znawcą... Przedstawię również wam moje złote zasady, które towarzyszą mi przy stosowaniu diety bez diety. 

1. 5 posiłków dziennie (wiadomo, że nie zawsze uda się zjeść śniadanie bądź 2 śniadanie, ale posiłków min musi być 4)
2. Jedz zawsze przy stole nie w biegu!
3. Owoce jedź do godziny 18 (owoce zawierają cukry- co za tym idzie nasz organizm zostaje pobudzony
dlatego owoce najlepiej jeść kilka kilkanaście nawet godzin przed snem)
4. Nie jemy nic po godzinie 20!!!!
5. Ruch, ruch i jeszcze raz ruch!!!!
6. Posiłki o regularnych porach (to jedna z najważniejszych zasad)
7. Na kolację białko lub warzywa!
8. Błonnik w tabletkach na poprawę trawienia bądź w produktach.
9. Zero cukru ! (wybaczalne jest do herbaty i kawy)
10. Ograniczenie glutenu (z ciekawości) i laktozy (nie toleruje)

Przykładowy jadłospis tydzień I


    PONIEDZIAŁEK
    I śniadanie: ryż z pieczarkami i jogurtem naturalnym
    II śniadanie: sałatka grecka
    Obiad: szklanka wody z cytryną, pierogi ze szpinakiem
    Podwieczorek: winogrona
    Kolacja: wafle ryżowe z serkiem, herbata
WTOREK
I śniadanie: jajecznica ze szczypiorkiem
II śniadanie: serek wiejski z 2 kromkami chlebka ryżowego
Obiad:szklanka wody z cytryną, duszona pierś kurczaka w warzywach z ziemniakami
Podwieczorek: kisiel
Kolacja: bułka z masłem, pomidorem, ogórkiem i wędlin, herbata

ŚRODA
I śniadanie: wafle ryżowe z serkiem
II śniadanie: kanapki z pieczenią
Obiad: szklanka wody z cytryną, makaron ze szpinakiem z kurczakiem
Podwieczorek: jogurt owocowy do picia bądź serek.
Kolacja: serek wiejski bułka, herbata
    CZWARTEK
    I śniadanie: szklanka wody z cytryną, serek z waflem ryżowym
    II śniadanie: chleb ryżowy z pomidorem, jabłko
    Obiad: zupa pomidorowa z ryżem i jogurtem naturalnym
    Podwieczorek: 1 banan bądź gruszka
    Kolacja: 250 g- pół gotowanego brokuła

    PIĄTEK
    I śniadanie: jajecznica, bułka z masłem, herbata
    II śniadanie: sałata z papryką, pomidorem i ogórkiem, sos jogurtowy
    Obiad: Zupa krem z brokułów i szpinaku
    Podwieczorek:kisiel
    Kolacja: serek wiejski bułka, herbata
SOBOTA
I śniadanie: kanapki z szynka
II śniadanie: jogurt naturalny
Obiad:szklanka wody z cytryną, domowa pizza
Podwieczorek: 2 obrane marchewki
Kolacja: 2 kanapki z szynką, jogurt
    NIEDZIELA
    I śniadanie: bułka z masłem i polędwicą, herbata
    II śniadanie: owoce
    Obiad: rosół z makaronem
    Podwieczorek: orzechy włoskie, nerkowce (ok.150 g )
    Kolacja: twaróg z grahamką,herbata





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz