Translate

sobota, 11 lipca 2015

Witaminy i składniki mineralne - Czyli, gdzie szukać w razie niedoboru cz I

Cześć
    Dzisiejszy dzień rozpoczął się fantastycznie. Rano pilates, na zakupy i cały dzień w biegu, przez co nie miałam czasu myśleć o Hashim. Dziś chciałabym skupić się na witaminach.
Witaminy odgrywają bardzo ważną role w życiu chorych na tarczycę, dlatego też warto zorientować się co powinniśmy uzupełniać. Przede wszystkim powinniśmy skontaktować się z lekarzem, aby sprawdzić jakie mamy niedobory (czego).
Oczywiście, jeśli właśnie jesteśmy na diecie możemy wzbogacić ją o dodatkowe produkty posiadające brakujące składniki. Przy niedoczynności i Hashimoto szczególną uwagę powinniśmy zwracać na takie składniki jak:
-kwasy Omega3
-selen
-cynk

-witaminy A, C,E oraz witaminy typu B (głównie: B3,B6,B12)
-witaminę D
-jod

Każdy z wymienionych tu składników odpowiada za poszczególne działanie na tarczycę, co ciekawe możemy znaleźć je w różnych produktach spożywczych. Tak więc:

Jod
Jak wpływa na tarczycę? 
W przypadku Hashimoto nic nie daję (nie suplementuje się).
Jednak sama czuję się fantastycznie, jeśli dostarczę do organizmu, jaką kolwiek dawkę jodu.

Gdzie możemy go znaleźć i jaka jest zawartość w produktach?  (µg w 100g)  
Dorsz świeży
110
Mintaj
103

Halibut
52

Sardynki w oleju
25

Ser Gouda
35

Kefir
7,5

Maślanka
5,9

Ryż brązowy
4,5

Łosoś wędzony
30

Chleb żytni razowy
2,7


Kwasy Omega 3

Jak wpływają na tarczycę? 
Bardzo dużą rolę odgrywają przy Hashimoto, ponieważ zwalczają stan zapalny wywołany przez chorobę. Uzupełnianie kwasów Omega3 możemy spodziewać się obniżenia poziomu przeciwciał antyTPO i antyTG. 

Gdzie możemy go znaleźć i jaka jest zawartość w produktach? (wartość w g na 100g) 

Łosoś atlantycki, hodowlany, smażony, wędzony
1,8
Sardela europejska, w oleju, po odsączeniu
1,7
Sardynki w sosie pomidorowym, całe, po odsączeniu 
1,4
Śledź atlantycki, marynowany
1,2
Makrela atlantycka, smażona, wędzona
1,0
Pstrąg tęczowy, hodowlany, smażony, wędzony
1,0
Miecznik (ryba miecz) smażony, wędzony
0,7
Tuńczyk biały, w sosie własnym, osuszony
0,7
Płastuga (flądra i sola), smażona, wędzona
0,4
Halibut smażony, wędzony
0,4
Łupacz smażony, wędzony
0,2
Dorsz atlantycki, smażony, wędzony
0,1
Małże błękitne, gotowane, parowane 
0,7
Ostrygi, niehodowlane, gotowane, suszone  
0,5
Muszle gotowane, suszone, gatunek mieszany 
0,3
Małże gotowane, parowane, mieszane gatunki
0,2
Krewetki parowane, mieszane gatunki 
0,3

Selen
Jak wpływają na tarczycę? 
Dzięki niemu prawidłowo przekształcane są hormony tarczycy (T4 do T3). Dodatkowo zmniejsza się także stres oksydacyjny [stres tlenowy, obciążenie tlenowe-to stan zakłóconej równowagi między wolnymi rodnikami (utleniaczami, reaktywnymi formami tlenu - RFT) a antyoksydantami (przeciwutleniaczami) w organizmie].

Gdzie możemy go znaleźć i jaka jest zawartość w w produktach?  (µg w 100g)
łosoś świeży
32,2
łosoś wędzony
26
jaja kurze całe
23,3
kasza gryczana
20
kakao, proszek
14,3
szynka wędzona
12,1
ser, ementaler pełnotłusty
9,5
wieprzowina, schab
6,9
ryż biały
6,0
ser, brie pełnotłusty
5,8
czekolada gorzka
4,5
czekolada mleczna
4,5
orzechy włoskie
1,7
mleko 1,5% tł.
1,54
chleb żytni razowy
1,27
jogurt z owocami
1,3
banan
1,04
brokuły
0,6
jabłko
0,3
pomidor
0,3
szpinak
0,1
pomarańcza
0,05

Cynk
Jak wpływają na tarczycę? 
Działa podobnie do selenu przekształca T4 do T3, Dodatkowo poprawia aktywność receptorów  tarczycy.

Gdzie możemy go znaleźć i jaka jest zawartość w produktach? (wartość w g na 100g) 
wątroba cielęca
8,40
dynia, pestki
7,50
kakao 16%, proszek
6,56
wątroba wieprzowa
4,51
ser ementaler tłusty
4,05
fasola biała, nasiona suche
3,77
wołowina, pieczeń
3,76
kasza gryczana
3,50
salami popularne
3,22
migdały
3,19
wieprzowina, karkówka
3,11
płatki owsiane
3,10
słonecznik, nasiona
2,69
kiełbasa śląska
2,56
chleb żytni razowy
2,54
orzechy laskowe
2,44
czekolada gorzka
2,43
sardynka w pomidorach
2,40
pasztet pieczony
2,39
ser brie pełnotłusty
2,28
bułki grahamki
2,00
wieprzowina, szynka surowa
1,88
czekolada mleczna
1,83
polędwica sopocka
1,77
jaja kurze całe
1,76
ryż biały
1,73
bób
1,62
groszek zielony
1,40
noga kurczaka
1,28
ser twarogowy chudy
1,12
natka pietruszki
0,98
kasza jęczmienna perłowa
0,92
kiszka kaszana jęczmienna
0,78
kajzerki
0,77
tuńczyk w oleju
0,61
dorsz wędzony
0,53
dorsz świeży
0,50
brokuły
0,40
jogurt truskawkowy 1,5% tł.
0,37
kapusta biała
0,32
mleko 2% tł.
0,32
pomidor
0,26
banan
0,18
jabłko
0,16
płatki kukurydziane
0,16
pomarańcza
0,15

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz