Translate

niedziela, 12 lipca 2015

Witaminy i składniki mineralne - Czyli, gdzie szukać w razie niedoboru cz II

Cześć
przychodzę dziś z drugą odsłoną na temat  witamin, które możemy uzupełnić nie poprzez branie tabletek a w sposób naturalny. Pragnę również przypomnieć, że nie jest to, profesjonalny blog z poradami a podane w tabeli produkty spożywcze są tylko przykładowe. Jest również wiele innych produktów, które posiadają zawartość wymienionych przeze mnie witamin oraz składników mineralnych, których nie uwzględniłam.

Witaminy
Jak wpływa na tarczycę?
Jako antyoksydanty mają znaczenie w leczeniu chorób układu odpornościowego, wspierając jego pracę.

Witamina A
Gdzie możemy  znaleźć  i jaka jest zawartość w produktach?
 (µg w 100g)  
mleko
15–36
sery dojrzewające tzw. żółte
213–382
jaja
272
wątroba wieprzowa
13 000
łosoś
41
makrela wędzona
54
margaryny
600–900
masło
814
brokuły
153
marchew
1656
papryka czerwona
528
pomidor
107
brzoskwinia
99
śliwki
49

Witamina C
Gdzie możemy  znaleźć  i jaka jest zawartość w produktach?
  (mg  w 100g)  
natka pietruszki
178
papryka czerwona
144
brukselka
94
brokuły
83
porzeczki czarne
182,2
truskawki
66
kiwi
59
pomarańcze
49

Witamina E
Gdzie możemy  znaleźć  i jaka jest zawartość w produktach?
  (mg  w 100g)  
oleje roślinne
1,40–149,0
margaryny
9,00–27,72
kapusta biała
1,67
papryka czerwona
2,90
papryka zielona
3,10
natka pietruszki
3,16
pomidor
1,22
szpinak
1,88
czarne jagody
1,88
jabłko
0,49
migdały
24,00
orzechy laskowe
38,71
orzechy włoskie
2,60
pestki dyni
26,00
nasiona słonecznika
27,81
Witamina B3
Gdzie możemy  znaleźć  i jaka jest zawartość w produktach?
  (mg  w 100g) 
cielęcina
6,00–6,50
wieprzowina
3,06–7,24
wołowina
3,55–6,69
mięso indycze
3,26–9,27
mięso kurczaka
2,78–12,44
łosoś
7,50
makrela wędzona
8,00

Witamina B6
Gdzie możemy  znaleźć  i jaka jest zawartość w produktach?
  (mg  w 100g) 
kasza gryczana
0,67
pieczywo żytnie
0,06–0,19
pieczywo pszenne
0,03–0,17
wieprzowina
0,17–0,52
wołowina
0,25–0,46
mięso indycze
0,28–0,59
mięso kurczaka
0,31–0,55
kapusta pekińska
0,23
brukselka
0,28
papryka czerwona
0,45
ziemniaki
0,30

 Witamina B12
Gdzie możemy  znaleźć  i jaka jest zawartość w produktach?(µg w 100g) 
mleko
0,40
sery podpuszczkowe dojrzewające tzw. „żółte”
1,00–2,20
sery twarogowe
0,70–0,90
jaja
1,60
wieprzowina
0,60–0,70
wołowina
1,40
mięso indycze
0,70–1,70
mięso kurczaka
0,40

Witamina D
Gdzie możemy  znaleźć  i jaka jest zawartość w produktach?
  (µg w 100g) 
jaja
1,70
wątroba wieprzowa
1,1
dorsz
1
łosoś
13
śledź
19
śledź solony
9,2
makrela wędzona
8,4
margaryny
5,0-7,50

Jeżeli macie ochotę i chwilę czasu podeślijcie mi propozycję, jakie jeszcze składniki bądź witaminy chcielibyście, abym opisała na stronie. 
Możecie zrobić to przez formularz, który znajduje się na końcu strony bądź przez komentarze. 
Pozdrawiam serdecznie i życzę wspaniałej niedzieli pełnej energii do życia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz