przychodzę dziś z drugą odsłoną na temat witamin, które możemy uzupełnić nie poprzez branie tabletek a w sposób naturalny. Pragnę również przypomnieć, że nie jest to, profesjonalny blog z poradami a podane w tabeli produkty spożywcze są tylko przykładowe. Jest również wiele innych produktów, które posiadają zawartość wymienionych przeze mnie witamin oraz składników mineralnych, których nie uwzględniłam.

Witaminy
Jak wpływa na tarczycę?
Jako antyoksydanty mają znaczenie w leczeniu chorób układu odpornościowego, wspierając jego pracę.
Jak wpływa na tarczycę?
Jako antyoksydanty mają znaczenie w leczeniu chorób układu odpornościowego, wspierając jego pracę.
Witamina A
Gdzie możemy znaleźć i jaka jest zawartość w produktach? (µg w 100g)
Gdzie możemy znaleźć i jaka jest zawartość w produktach? (µg w 100g)
mleko
|
15–36
|
sery dojrzewające tzw. żółte
|
213–382
|
jaja
|
272
|
wątroba wieprzowa
|
13 000
|
łosoś
|
41
|
makrela wędzona
|
54
|
margaryny
|
600–900
|
masło
|
814
|
brokuły
|
153
|
marchew
|
1656
|
papryka czerwona
|
528
|
pomidor
|
107
|
brzoskwinia
|
99
|
śliwki
|
49
|

Witamina C
Gdzie możemy znaleźć i jaka jest zawartość w produktach? (mg w 100g)
Gdzie możemy znaleźć i jaka jest zawartość w produktach? (mg w 100g)
natka pietruszki
|
178
|
papryka czerwona
|
144
|
brukselka
|
94
|
brokuły
|
83
|
porzeczki czarne
|
182,2
|
truskawki
|
66
|
kiwi
|
59
|
pomarańcze
|
49
|
oleje roślinne
|
1,40–149,0
|
margaryny
|
9,00–27,72
|
kapusta biała
|
1,67
|
papryka czerwona
|
2,90
|
papryka zielona
|
3,10
|
natka pietruszki
|
3,16
|
pomidor
|
1,22
|
szpinak
|
1,88
|
czarne jagody
|
1,88
|
jabłko
|
0,49
|
migdały
|
24,00
|
orzechy laskowe
|
38,71
|
orzechy włoskie
|
2,60
|
pestki dyni
|
26,00
|
nasiona słonecznika
|
27,81
|
Witamina B3
Gdzie możemy znaleźć i jaka jest zawartość w produktach? (mg w 100g)
Gdzie możemy znaleźć i jaka jest zawartość w produktach? (mg w 100g)
cielęcina
|
6,00–6,50
|
wieprzowina
|
3,06–7,24
|
wołowina
|
3,55–6,69
|
mięso indycze
|
3,26–9,27
|
mięso kurczaka
|
2,78–12,44
|
łosoś
|
7,50
|
makrela wędzona
|
8,00
|
kasza gryczana
|
0,67
|
pieczywo żytnie
|
0,06–0,19
|
pieczywo pszenne
|
0,03–0,17
|
wieprzowina
|
0,17–0,52
|
wołowina
|
0,25–0,46
|
mięso indycze
|
0,28–0,59
|
mięso kurczaka
|
0,31–0,55
|
kapusta pekińska
|
0,23
|
brukselka
|
0,28
|
papryka czerwona
|
0,45
|
ziemniaki
|
0,30
|
Gdzie możemy znaleźć i jaka jest zawartość w produktach?(µg w 100g)
mleko
|
0,40
|
sery podpuszczkowe dojrzewające tzw.
„żółte”
|
1,00–2,20
|
sery twarogowe
|
0,70–0,90
|
jaja
|
1,60
|
wieprzowina
|
0,60–0,70
|
wołowina
|
1,40
|
mięso indycze
|
0,70–1,70
|
mięso kurczaka
|
0,40
|
Witamina D
Gdzie możemy znaleźć i jaka jest zawartość w produktach? (µg w 100g)
Gdzie możemy znaleźć i jaka jest zawartość w produktach? (µg w 100g)
jaja
|
1,70
|
wątroba wieprzowa
|
1,1
|
dorsz
|
1
|
łosoś
|
13
|
śledź
|
19
|
śledź solony
|
9,2
|
makrela wędzona
|
8,4
|
margaryny
|
5,0-7,50
|
Jeżeli macie ochotę i chwilę czasu podeślijcie mi propozycję, jakie jeszcze składniki bądź witaminy chcielibyście, abym opisała na stronie.
Możecie zrobić to przez formularz, który znajduje się na końcu strony bądź przez komentarze.
Pozdrawiam serdecznie i życzę wspaniałej niedzieli pełnej energii do życia.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz